Υπάρχει «Σωστός» τρόπος αυτοφροντίδας;
Υπάρχει «Σωστός» τρόπος αυτοφροντίδας;
Υπερπληροφόρηση, κόπωση, burn-out, stress, δυσφορία… Ακούω καθημερινά ανθρώπους να μιλούν για τις σκοτεινές στιγμές της ημέρας, μετά ανία, κούραση, δυσχέρεια στις ανθρώπινες σχέσεις, αδυναμία να τεθούν κάποια «λειτουργικά» όρια. Αυτά είναι κάποια από τα καίρια ζητήματα που αναφέρονται σε καθημερινή βάση. Σε αυτό το μείγμα δυσάρεστων εμπειριών, κάποτε προστίθεται και η παραίτηση: «Τι κάνω τώρα;», «Άσε δεν είναι για εμένα», «Πάει, πέρασαν τα χρόνια», και άλλα παρόμοια. Τα νέα λένε ότι μπορείς να κάνεις κάτι και ότι έχεις επιλογές. Εδώ και κάποιους μήνες έχω ανοίξει διάλογο με έμφαση στη διαχείριση του στρες. Αυτόν τον μήνα φωτίζω το στοιχείο της αυτοφροντίδας ως επιλογή για ανταπόκριση στο στρες και άλλες δυσάρεστες καταστάσεις της καθημερινότητας. Σε άρθρο που βρήκα δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα Harvard Business Review, μέσα από την πολυετή εμπειρία της, η Alyssa F. Westring μιλάει για τρία εργαλεία που μπορεί να βοηθήσουν ανθρώπους να δουν με διαφορετικό τρόπο την καθημερινότητα και να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις, ανάλογα με το προσωπικό τους δυναμικό και τα δικά τους χαρακτηριστικά. Τι προτείνει:
- Όρισε την αυτοφροντίδα με τους δικούς όρους.
Δεδομένης της πληθώρας συμβουλών για την αυτοφροντίδα, οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν την καθημερινότητα με ένα σύνολο υποθέσεων σχετικά με το πώς πρέπει να είναι η ευεξία. Αλλά, σύμφωνα και με την A. F. Westring μόνο εσείς μπορείτε να καθορίσετε τι χρειάζεται το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα σας για να ευδοκιμήσουν. Αυτή η προσέγγιση με βρίσκει σύμφωνη, για το λόγο αυτόν και την αναφέρω. Ίσως θέλετε να δείτε μια ταινία, να αρχίσετε ψυχοθεραπεία, ή να απέχετε από τα social media. Για να καταλάβετε τι χρειάζεστε, ξεκινήστε παρατηρώντας απλώς πότε αισθάνεστε αναζωογονημένοι ή «άδειοι». Προτείνει να ψάξετε να βρείτε τα μοτίβα. Για απράδειγμα, τι σε κάνει να νιώθεις καλά; Τι σας κάνει να αισθάνεστε καταβεβλημένοι και ανήσυχοι; Στη συνέχεια, σημειώνει: Αρχίστε να δημιουργείτε τη δική σας κατανόηση για το πώς σας φαίνεται η αυτοφροντίδα.
- Έλεγξε τον τρόπο σκέψεις τύπου όλα-ή-τίποτα.
Παρατηρήστε πώς σκέφτεστε να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας. Μήπως σκέφτεστε ότι πρέπει να αναθεωρήσετε πλήρως τον τρόπο ζωής σας; Όπως γλαφυρά περιγράφει, κάποιοι πιστεύουν ότι πρέπει να μεταβούν από τη στέρηση ύπνου και την εξάντληση, σε γκουρού υγείας και φυσικής κατάστασης μέσα σε μια νύχτα. Η ιδέα να κάνουν κάτι λιγότερο από μια καθολική μεταμόρφωση της ζωής, οδηγεί στο να αποφεύγουν να κάνουν οποιεσδήποτε αλλαγές. Κατά την A. F. Westring, το να παρατηρήσετε εάν ασχολείστε με τη σκέψη του όλα-ή-τίποτα είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας πιο ρεαλιστικής νοοτροπίας. Από εκεί, μπορείτε να αρχίσετε να εξερευνάτε μικρές, εφικτές αλλαγές που λειτουργούν στο πλαίσιο ολόκληρης της ζωής σας. Καθώς μαθαίνετε τι λειτουργεί και τι όχι, η περιέργεια και η αυτό-συμπόνια, μας λέει, είναι εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις για τη σκέψη του όλα-ή-τίποτα και τείνουν να επιφέρουν μακροχρόνιες αλλαγές.
- Αναζήτησε ευκαιρίες για ενσωμάτωση.
H προτεραιότητα στην ευεξία είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε ξεχωριστά από τους άλλους τομείς της ζωής μας; H A. F. Westring, προτρέπει να σκεφτείτε πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ο χρόνος αυτοφροντίδας για να εμπλουτίσετε την καριέρα σας (π.χ μια συνάντηση περιπάτου με έναν συνάδελφο ή μέντορα αντί για μια κλήση Zoom), να υποστηρίξετε την κοινότητά σας (μαζεύοντας σκουπίδια στη γειτονιά) ή να ενισχύσετε άλλες σχέσεις της ζωής σας μέσω κοινών δραστηριοτήτων. Αλλάζοντας τον τρόπο που σκέφτεστε για την αυτοφροντίδα, μπορείτε να κάνετε σταδιακές και ουσιαστικές αλλαγές που σας φέρνουν μεγαλύτερη ειρήνη, ενέργεια και χαρά. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να ζήσετε μόνοι σας αυτό που, σύμφωνα με τη συγγραφέα του άρθρου, έχει δείξει ξεκάθαρα η έρευνα – ότι οι επενδύσεις στην ευημερία σας, μπορούν πραγματικά να ενισχύσουν και την επαγγελματική σας επιτυχία.
Είναι δυνατό να δημιουργήσετε αρμονία στους διάφορους τομείς της ζωής, αλλά ενδεχομένως να χρειάζεται να διερευνήσετε τις προκλήσεις, να αναθεωρήσετε απόψεις, να κάνετε δράσεις και να δοκιμάσετε τα αποτελέσματα.
Επικοινωνία: https://feminines.gr/contact/